Voegwoorden

iDevice-pictogram Lees de tekst en vul de ontbrekende voegwoorden in.

Kies uit de volgende woorden: maar, en, want, dus. Je mag de woorden meerdere keren gebruiken!

Heb jij weleens iets wat je veilig wilt opbergen?
Je geheime dagboek? Een bijzondere brief van een vriend?
Een doos met snoepjes?
Dan kennen wij één goede plaats: een kluis!

Sommige mensen willen belangrijke dingen op een veilige plaats opbergen, juwelen, belangrijke papieren, geld, diploma’s, belangrijke computergegevens willen ze liever niet kwijtraken. Die waardevolle spullen kunnen ze veilig opbergen in een kluis. Een kluis wordt gebruikt tegen diefstal en tegen brand daarom heette het vroeger ook een brandkast.

Een kluis... een stevige kast!

Met enkele zeer stevige bouten wordt de kluis aan de muur en/of de vloer vastgemaakt. Die bouten kun je alleen maar van binnen in de kluis vastmaken. Dat is extra veilig, dan kan iemand met slechte bedoelingen de kluis niet zomaar losschroeven.

Een kluis is gemaakt van speciaal metaal. De wanden van een kluis zijn ook extra dik, daar kun je niet zomaar gaatjes in boren, branden, slijpen of vijlen.
Een kluisdeur is voorzien van
zeer stevige metalen pinnen. Wanneer de kluis gesloten wordt, schuiven de pinnen in de wand. Zo krijg je deur nooit open zonder de juiste sleutel of code.

Stevig op slot?
Er bestaan verschillende manieren om een kluis veilig af te sluiten:

1. een speciale sleutel
Zo’n sleutel kun je niet zomaar laten namaken bij de slotenmaker, dat moet met een geheime code en een speciale toestemming gebeuren.

2. een elektronisch slot en een geheime code
In de deur van de kluis zit een klaviertje met cijfers en pictogrammen. De eigenaar kiest zelf een geheime code zo zorgt hij ervoor dat niemand anders in de kluis kan. De kluis heeft zelf een batterij, zo is er altijd electriciteit om ze te openen. Ook al valt de stroom uit.

3. een slot dat de vingerafdrukken van de eigenaar herkent
Houdt de eigenaar zijn vinger op het daarvoor voorziene plaatje? Dan gaat de kluis vanzelf open, soms moet de eigenaar nog een geheime code intoetsen op een apart klaviertje. De eigenaar kan ook instellen dat de kluis pas na een halfuurtje opengaat. Dat kan handig zijn wanneer hij gedwongen wordt om de kluis te openen. Ondertussen kan een alarm de politie verwittigen.